OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

søndag den 14. maj 2017

Trumps første 100 dage og fire sure gamle mænd og en pæn lille skoledreng

For nogen tid siden passerede præsident Trump de første 100 dage i embedet, og TV2 havde i den anledning inviteret fire tidligere udenrigsministre i studiet: Uffe Ellemann, Mogens Lykketoft, Per Stig Møller og Holger K. Nielsen. De fire forhenværende var rørende enige, ligesom den øvrige elite, om, at Trump var forfærdelig og i øvrigt ikke havde nogen politik, og alt, hvad han rørte ved, slog fejl.

Jeg er ikke enig. Jeg er tværtimod kun blevet bekræftet i, hvad jeg har skrevet et par gange de sidste måneder: Trumps facon er forfærdelig, men muligvis effektiv i et TV-demokrati. Men han har absolut en politisk dagsorden: Stop for indvandringen fra den tredje verden og stop for skæve frihandelsaftaler, der skaber arbejdsløshed i Vesten. Og hans ministerhold træder gradvist i karakter: Tillerson, Mattis m.fl.

Og så er Macron blevet valgt til præsident i Frankrig. Her ser vi det modsatte: Hele etablissementet jubler over det friske pust, som dog er uden en klar politik.

De bliver klogere. Macron vil ikke ønske eller evne at gennemføre de nødvendige reformer af den franske økonomi. Tværtimod har han talt om en slags europæisk protektionisme, der strider direkte mod de fordele, der ubestrideligt er ved globaliseringen, nemlig frihandel mellemjævnbyrdige lande i hele verden. Han er et ægte produkt af Frankrigs ”grandes ecoles”, for hans vedkommende ENA, Ecole National d’Administration, hvor de unge kandidater lærer alle de hundekunster, der har gjort den franske centraladministration til det, den er, og Frankrig til det beskyttede værksted, det er.

Macron vil også kæmpe til den sidste franske arbejdsplads for at bevare Frankrigs medlemskab i Eurozonen. Han må som tidligere økonomiminister vide, at en valutaunion mellem så forskellige lande som Tyskland og Sydeuropa er katastrofal, men han er åbenbart så fanatisk unionstilhænger, at han vil prøve at ensarte landene for Euroens skyld. Det bliver ikke kønt at følge.

Macron vil næppe heller gøre noget effektivt ved migrantbølgen fra Den tredje Verden til Vesteuropa. Vi har kun hørt, at han vil prøve at tvinge Polen og andre lande til at modtage flere migranter.


Jeg tror, at Macron om fem år er lige så upopulær som den afgåede præsident, Hollande. Trump er jeg mere usikker på. Selv om han har flere fornuftsbaserede synspunkter, har han sin facon og handlemønster imod sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar