OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

onsdag den 9. november 2016

Trump bliver USA's næste præsident

Så vågnede vi trods de fleste eksperters forventninger op til, at Donald Trump er blevet valgt til USA's næste præsident. Hvordan gik det til, og hvad vil der ske efter hans tiltræden?

Trumps opførsel under den lange valgkampagne har ofte forekommet useriøs, nogle gange skandaløs. Jeg antager, at han blot har benyttet sin store erfaring fra de reality-shows, hvor han har haft betydelig succes, til at brænde igennem til de jævne vælgere.

Men det er blot form, det afgørende er indholdet. Trump har faktisk haft et politisk budskab. Det helt afgørende er, at han vil standse masseindvandringen fra den 3. verden, som er i færd med at forandre USA – og resten af Vesten – til ukendelighed. Desuden vil han prøve at genskabe de almindelige industrijobs, som er tabt til især Kina, efter at der blev åbnet for fri handel med dette land, uden at Kinas økonomi fungerer på samme markedsvilkår som de vestlige økonomier. I Kina bestemmer regeringen, dvs kommunistpartiet, over valutakurs, renter og alt andet, der passer den. Så vi spiller ikke på ”a level field”, som englænderne siger.

Det er vel forventeligt, at især disse to budskaber er blevet vel modtaget af mange vælgere, især jævne hvide, men også alle andre, der er bekymret over ”the browning of America” og den store arbejdsløshed.

Andre aspekter af Trumps politik er mindre forståelige. Han har talt om skattelettelser for de rige for at sætte gang i økonomien. Det har før været prøvet, og det virker ikke. Han har også sået tvivl om USA's allianceforpligtelser, hvilket kan blive katastrofalt. Det kan dog få positive konsekvenser, hvis det tvinger de europæiske kræmmerpolitikere til at øge vores forsvarsbestræbelser! Det er en skændsel, at vi i årtier har ladet de amerikanske skatteborgere bære en langt højere byrde end vi selv, mens vi har brugt pengene på oppustede velfærdsstater og samtidig hånet USA for ikke at føre den samme velfærdspolitik.


I hvert fald er det allerede klart, at Trump som præsident bliver en noget anden person end den hidtidige. Jeg ser på fremtiden med en vis fortrøstning.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar