OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

torsdag den 11. oktober 2012

Det politiske landskab i 2012 uden et ægte borgerligt parti


Det må igen være på tide at se lidt på det politiske landskab, som det tegner sig her et år efter sidste Folketingsvalg i september 2011.

I min blogpost fra 9. december 2010 havde jeg tegnet et koordinatsystem over det politiske landskab, med to akser: Den traditionelle økonomiske venstre-højre akse som vandret akse, traditionelt med partier, der ønsker stor offentlig sektor, til venstre; og partier, der lægger mest vægt på personlig økonomisk frihed, til højre.

Den lodrette akse afbilder værdipolitiske holdninger, med de folkelige, nationale opad og de elitære, internationalistiske nedad.

Jeg satte partierne ind i landskabet eller koordinatsystemet, sådan som jeg opfatter dem efter partiledernes ageren. Resultatet i 2011 blev ikke meget anderledes end ved det forrige valg – ny figur kommer senere.
Der er fortsat trængsel i de to nedre kvadranter, hvor de stuerene eliter befinder sig. Deres vælgere befinder sig mere spredt over det politiske landskab, jfr. Viby Mogensens kronik i Berlingske d.10. oktober 2912, hvor han i virkeligheden beskrev, hvordan vælgerne er mere folkelige i deres synspunkter end partiernes politikere.

Som hidtil er der gabende tomt i 1. kvadrant, den ægte borgerlige. Venstre kigger lige op i hjørnet. De konservative, der naturligt og historisk har hentet deres vælgere her, er stadig et delvist radikalt parti. Ved deres nylige landsmøde prøvede de at skærpe deres borgerlige profil, så den ikke bare drejer sig om skattenedsættelser. Nu begynder de forsigtigt at ytre tvivl om EU's fortsatte ustoppelige vækst.

Fantastisk nok sagde de dog ikke et ord om indvandringspolitikken. Fantastisk, fordi vi lever i en ny folkevandringstid, hvor de rige lande, herunder Danmark, er mål for massevandring fra Asien og Afrika, og et ægte konservativt parti måtte være det første til at begrænse denne invasion. Men ikke det konservative folkeparti i Danmark.

Så de konservative som ægte borgerlige: Close, but no cigar. Vi venter stadig på et rigtigt folkeligt, borgerligt parti – som Dansk Folkeparti, blot mere borgerligt i den økonomiske politik. Vi savner den ægte vare.

      Ingen kommentarer:

Send en kommentar