OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

tirsdag den 20. november 2012

Statskasser – store og små, og SAS’s redning


Berlingske skriver i sin leder om den seneste løsning på SAS’s problemer med at tilpasse deres omkostningsniveau til vor konkurrenceprægede tid. Der anføres, at ingen form for statsstøtte til SAS er mulig, fordi ”de skandinaviske statskasser er for små i forhold til de større landes” (med deres egne nationale luftfartsselskaber).

Dette er en misforståelse, der har floreret i årtier i forbindelse med statsstøtte til alle mulige erhverv.  En ting er, at statsstøtte er en farlig ting, der kun bør benyttes i forbindelse med erhverv, der er en del af samfundets grundlæggende struktur. Det bør ikke finde sted ved almindelig erhvervsvirksomhed, fordi det kan virke forvridende og sløvende, og i øvrigt allerede fordi alle ikke kan støtte hinanden!

Men at små stater ikke skulle have lige så gode muligheder for at støtte de samme udvalgte sektorer, som store stater har, er jo forkert, fordi de store staters byrde jo er lige så meget større som deres statskasser!

Men hvem skal bestemme, hvad der er en del af samfundets grundstruktur? Alle går vel ind for en offentlig folkeskole, og for offentlige veje o.s.v. Hvorfor skulle det så ikke også være samfundets opgave at sikre, at der i rimeligt omfang er postgang til alle, el, vand, telefon, og ja: Tog, bus, flyforbindelse, også på de mindre profitable steder og tider? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar