OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

mandag den 22. juli 2013

Zenia Stampe om Afghanistan-krigen: Bagklogskab og illoyalitet

Sidste uges mediestorm drejede sig om den radikale forsvarsordfører Zenia Stampe, der til Berlingske udtalte, at indsættelsen af danske kampstyrker i Afghanistan i 2002 var en fejl. Hun mener, at det var en illusion at tro, at Vesten kunne nedkæmpe Taleban og forvandle landet til et demokratisk og moderne samfund.

Hertil er at sige, at ZSs bagklogskab er helt værdiløs. De radikale stemte i øvrigt også for indsættelsen i 2002, så hendes eget parti bliver ramt af hendes illoyalitet. Det skal nok blive muntert, når de samles efter sommerferien.

Sagen er, at Vesten gjorde et hæderligt forsøg, og efter at Taleban i det mindste er trængt noget tilbage, har vi fået mulighed for at gå i gang med at hjælpe Afghanistans regering med at opstille egne militær- og politistyrker. Alle mål er ikke nået, men det ser man jo ofte. Det gør ikke indsatsen værdiløs.


Et sted, hvor ZS sætter fingeren på et ømt punkt, at Vestens tanke om at indføre vestligt demokrati ved indsats af vores militær og eksperter. Jeg har selv for flere år siden, vedrørende de arabiske lande, talt om Anker Jørgensen-George Bush-doktrinen, efter hvilken en sådan straks-demokratisering skulle være mulig. Det er den bare ikke – demokrati kommer først med udvikling i bred forstand, uddannelsesmæssigt, økonomisk, socialt.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar