OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

mandag den 9. juli 2012

Lighed eller retfærdighed?


Da debatten om homovielser i Folkekirken var på sit højeste, spurgte DRs TV-avis en gymnasiepige i Åbenrå om hendes mening. Hun sagde, at hun ”selvfølgelig” var for dem, fordi ”homoseksuelle skal have samme rettigheder som alle andre”.

Dette synspunkt virker ved første øjekast meget tilforladeligt, men er jo egentlig helt indholdstomt. Alle har naturligvis ikke samme ret til alt. Kirkeligt ægteskab er ikke en ret for alle. Det er en samfundsinstitution, der er opfundet for at skabe en juridisk ramme for pardannelsen, ikke mindst for at give ordnede rammer for børnene, som senere er blevet optaget af kirken. Indtil for få år siden havde ingen fantasi til at forestille sig, at det kunne dreje sig om andet end en mand og en kvinde. Der går ikke nogen skår af mig, fordi homoseksuelle par nu kan blive viet i kirken, jeg synes blot, at kampagnen for det har været anmassende, og at de kunne have skabt deres egen ceremoni. Og de har naturligvis ikke fra starten haft nogen ”ret” til kirkevielse. De har derimod længe haft ret til registreret partnerskab.

Men gymnasiepigens fejltagelse stammer nok fra vores i øvrigt glimrende lighedsindstilling her i landet. Vi anser os jo stort set som ligemænd og alle kan omgås alle, i hvert fald sammenlignet med de fleste andre samfund i verden. Men det betyder ikke, at alt skal behandles ens! Det, der gælder, er – som juristerne siger – at: Det lige skal behandles ens. Alle skal behandles efter fortjeneste, ikke ens! En rovmorder skal ikke behandles som en cykeltyv, men som enhver anden rovmorder. En dygtig, flittig og sparsommelig skal have flere penge til rådighed end en udygtig, doven og ødsel person.

Som jeg skrev i mit første indlæg på denne blog: Samfundet skal bygge på retfærdighed, d.v.s. at alle får, hvad de har gjort sig fortjent til. Ikke på godhed, d.v.s. at alle får, hvad de har lyst til. Og heller ikke på lighed i den skæve fortolkning, hvor alle skal have det samme, uanset hvad.

Disse betragtninger er faktisk ret aktuelle. Enhedslisten står jo nærmest for godheds- eller lighedslinien, resten af samfundet stort set på retfærdighed, med større eller mindre modifikationer. Og det ser ud til, at der bliver en del diskussion om den helt kontante udmøntning af principperne i den nærmeste fremtid, især mellem regeringen og dens støtteparti, når Finansloven for 2013 skal vedtages.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar