OBS.:

OBS.: HVIS DU KUN LÆSER EN POST I DENNE BLOG, SÅ LÆS DEN FØRSTE FRA DECEMBER 2010: "Hvad bestemmer vore politiske holdninger: Retfærdighed eller Godhed" DENNEHER ER OGSÅ HELT CENTRAL: 9. december 2010: "Hvor står DF i det politiske landskab? To dimensioner"

mandag den 7. februar 2011

Konservative: Vær dog borgerlige!

Det er klart, at de konservative føler sig presset af de seneste måneders galluptal, der viser en tilslutning på omkring 5% af vælgerne, en halvering fra det seneste folketingsvalg. Det er også nærliggende for dem at se misundeligt på Liberal Alliances succes i målingerne – de ligger ligeledes omkring 5%. Og det er nærliggende at slutte, at det er de konservatives tabte 5%, der er gået til LA, og at de kan hentes hjem ved at gå i konkurrence med LA om udmeldinger om skattelettelser, offentlige rationaliseringer osv.

Spørgsmålet er så, om den konservative analyse er rigtig. LAs 5% er egentlig ikke meget, når man betragter de seneste års enorme gallupudsving hos andre partier som SF og Ny Alliance. Der er faktisk væsentligt flere end 5% af vælgerne, der – især ved meningsmålinger, hvor det er ”gratis” at melde ud – svæver rundt mellem partierne, alt efter den øjeblikkelige stemning. Der er ikke grund til at tro, at de bliver tiltrukket af den seneste konservative kurs.

Det er også påfaldende, at de nye konservative markeringer kun drejer sig om flere penge til den enkelte. Konservatisme burde vel i lige så høj grad dreje sig om værdipolitik. Hvorfor kommer de ikke med borgerlige synspunkter om indvandring, EU's dominans, skolens funktion? På disse områder er de heller ikke til at skelne fra LA eller, endnu værre, de Radikale. Der er et stort hul i det hjørne af det politiske landskab, som jeg i en tidligere post fra 9. december 2010 (”Hvor står DF i det politiske landskab?”) kalder 1. kvadrant, det borgerlige hjørne. Hvorfor vil de konservative ikke opfylde deres bestemmelse og indtage dette hjørne?

Dertil kommer de konservatives mangel på taktisk klogskab. Deres udmeldinger om fremtidige skattelettelser her midt i efterlønsdebatten mindsker udsigterne til, at der overhovedet vil være et borgerligt flertal efter næste valg. Det virker, som om de hellere vil se et valgresultat med 10% konservative i opposition uden større indflydelse end 5% i regering med væsentlig indflydelse. Hvis de ikke tager sig sammen, kan resultatet meget nemt blive en kombination: 5% konservative i opposition uden nogen indflydelse overhovedet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar